Henoch Schönleins Purpura

Ja… Var ska jag börja?
Ligger här och konstaterar att ännu ett av våra barn nu drabbats av sjukdomen som heter så. Helt otroligt. Den ska inte vara ärftlig, men kanske har enäggstvillingar samma förutsättningar även här?
Vad det är? Ja… Det är en vaskulit sjukdom, små blodkärl blir inflammerade. Den bryter ofta ut i samband med annan virus- eller bakterieinfektion i kroppen (lilla E har halsfluss) och ger utslag på benen som ser ut som massor av svullna blåmärken, Purpura. Den ger ledvärk i framför allt knän och fotleder som även svullnar. Magont eftersom kärl i tarmen inflammeras.
Allt detta har lilla E. Av och till kan hon inte gå utan får bäras. Av och till är hon superpigg och passar då på att vara busigare än vanligt.
Det vi oroar oss för är värre invärtes påverkan. Och att det blir bestående men. Det är tack och lov ovanligt. Från och med måndag morgon börjar en ny resa av uppföljningar på barnkliniken. Förra gången, för drygt fyra år sedan, med lilla M (som tillfrisknade blixtsnabbt) och nu med lilla E. Förra gången liksom denna hade barnöverläkare jour när vi hängde på akuten sent om natten. Och återigen mötte vi uteslutande personal som får högsta betyg i bemötande.
Nu ska vi bara vara. Så gott det går.
Länk till mer professionell information finns här.

2 svar till “Henoch Schönleins Purpura

  1. shit vad otäckt!! Håller tummarna för henne!

    • Det vände snabbt och hon fick inga komplikationer. Nu går vi till barnkliniken varje vecka och lämnar urinprov, eftersom det kan återkomma. So far so good. Och pigg rackarunge med blekare och blekare prickar på benen.

Lämna en kommentar