kan du gö’ nå’t åt saken?

Det är så lätt att bli förbannad, gå igång. Sitta i stugorna och rasa över alla orättvisor.
Men ibland kan vi faktiskt påverka. Vi kan det. Även om det kan kännas hopplöst. Som i vårt fall där kommunen vill börja ”sila” biltrafik genom vårt kvarter. Vissa stunder känns det som att det inte spelar någon som helst roll hur mycket vi engagerar oss, läser på, tar diskussion, skickar in åsikter. Det är redan beslutat om än inte formellt. Vi känner oss små och överkörda. Får höra att vi inte kan vara egoistiska, utan ska tänka på de som bor några hundra meter bort och som måste kunna ta bilen rak väg in till centrum någon kilometer åt andra hållet. Bil. I stan. 2013.
Nåväl. Vi engagerar oss i alla fall. Det är vår förbannade skyldighet. Om inte annat har vi lärt oss en del om hur politik fungerar på lokal nivå.

Det finns även mindre påtagliga exempel där vi kan påverka.
Försäkringskassan. Alla svarta rubriker. Alla idiotiska beslut. Alla de som inte får stöd. Är försäkringskassan en bunt idioter?! Vi rasar. Sanningen är väl att idioterna är lika väl representerade på försäkringskassan som i samhället i övrigt. Och. Att fk styrs av politiska beslut. Så med din röst visar du vilken typ av samhälle du vill ha. Vilket även innefattar det system fk ingår i.

Många var vi som blev arga när det uppdagades att man kände till hur osäker byggnaden var där sömmerskorna i Bangladesh arbetade. Den som rasade. Där minst 620 krossades. Hur man tvingade in dem i huset ändå. Men vem är det som driver på den utvecklingen? Vem köper kläderna de syr? Kan vi konsumera mer genomtänkt och inte själva bidra till oetisk billig produktion? Jag är själv dåligt insatt. Men jag svor som en borstbindare över ansvariga där. När jag borde agera annorlunda här.

Nu ska pk-häxan äta fiskbullar och planera nioårsdagsfirande. Ibland ska man ha tur.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s